TRIVES I AUSVIGA

Publisert 10. juli 2019

Forrige sommer besøkte vi familien Vabo på byggeplassen av det som skulle bli drømmeboligen. Ett år senere er familien kommet godt på plass i det nye huset.

Det en lett bris i luften, sola titter frem bak skyene og humlene summer ivrig på jakt etter nektar. Når jeg svinger inn i oppkjørselen til Vabo-familiens moderne villa, kommer Sverre og Johannes (4 år) også kjørende. Til tross for at gradestokken viser 18 varmegrader, har fireåringen på seg støvler. Han tar noen skritt ut av bilen og ser på meg med undrende øyne.

– Velkommen! sier pappa Sverre, og tar meg i hånden.

 Familien flyttet inn i Ausviga rett før jul, og har funnet seg godt til rette i det nye hjemmet. Sverre viser frem tomta med et stort smil.

Den moderne boligen er stort sett ferdigbygget, med stor garasje og egen hybelleilighet. Det gjenstår likevel en del arbeid i hagen, siden familien har hatt byggingen på pause det siste halvåret mens de har fokusert på å nyte hverdagen i det nye hjemmet.

– Vi tar nok opp igjen arbeidet i sommer når været blir bedre, forteller Sverre. Nå er det hagen som står for tur, og vi vil legge plen og kanskje noe platting. Vi vurderer til og med å legge inn basseng i hagen foran huset – det hadde vært noe!

I den store innkjørselen er det god plass til både trampoline, hagemøbler og sandkassen Sverre har laget til barna.

– Sandkassa var faktisk noe av det første jeg bygget, allerede før vi flyttet inn, smiler han.

 

– VI GLEDER OSS TIL Å FÅ FLERE NABOER

Etter en kort stund kommer kona Kine ut med Teodor (1 år) på armen. Datteren Mille (9 år) bor her også, og familien på fem er godt fornøyde med det nye hjemmet.

Vi stiger inn i den romslige gangen, og fireåringen ivrer etter å vise meg rundt. Han har fått et stort barnerom med plass til leker og moro, og viser stolt frem alt fra Sabeltann-kostyme til byggeklosser og racerbiler. Han tar meg deretter med på en liten guidet tur til blant annet oppbevaringsboden og toalettet. Sverre ler og spør om Johannes ikke heller kan vise frem boblebadet.

–  Ja! Boblebadet! jubler Johannes og løper av gårde til terrassen.

Herfra ser man ned mot havet, og det er god plass til både grilling og soling. Det store boblebadet står plassert i det ene hjørnet.

– Vi har brukt det omtrent to ganger i uken helt siden vi flyttet inn. Barna elsker det! forteller Sverre.

Yngstemann Teodor har fått komme ned fra mammas armer og krabber ivrig rundt etter storebroren. De to guttene har allerede funnet noen lekekamerater i nabolaget, men gleder seg til at enda flere skal komme til.

– Det er en god blanding av folk her, men vi er spesielt glade for at det flytter inn flere barnefamilier, forteller Kine.

– Vi gleder oss veldig til å få flere naboer, og det er flott at det er lagt opp til flere lekeplasser og friområder for barna. Det kommer også en stor barnehage i gåavstand, og det er jo helt supert!

 

FAMILIEIDYLL VED SØRLANDSKYSTEN

At Ausviga ligger ut mot den idylliske sørlandskysten er heller ikke å forakte, og Kine forteller at det skal legges opp en tursti mot havet på nedkant av huset.

– Nærhet til sjøen viktig for oss, sier Sverre. Vi kommer nok til å bruke sjøen mye i sommer! avslutter han.

Idet jeg svinger ut av innkjørselen har Teodor og mamma slått seg ned med spade og bøtte i sandkassa, og Johannes vinker farvel fra terrassen. Det er liten tvil om at familien kommer til å trives her.

VI DRØMTE OM NOE STØRRE

Publisert 7. juni 2018

Når jeg kjører inn i oppkjørselen roper en snekker etter Sverre, som kommer ut av garasjen. Kona Kine kommer også spaserende bortover med lille Teodor (3 uker) på armen. Selv om det fremdeles råder litt kaos på tomta har paret og deres 3 barn flyttet inn i den ferdigstilte hybelen. Målet var å få ferdigstilt hybelen og flytte inn før Teodor kom i midten av mai, og det klarte vi med noen ukers margin! sier Sverre.

Sverre Vabo (29) er utdannet elektriker, men studerer for tiden fulltid ved UiA. Da er det greit å bo vegg i vegg med huset, slik at han kan bruke all ledig tid mellom studier og familie til å bygge.

 

HUSET MED PLASS TIL ALT

Selv om det er mye kaos på tomta, er både sandkassa og trampolinen kommet på plass. Med saging og hamring som bakgrunnsstøy forteller Sverre;
– Jeg bygde også det forrige huset vi bodde i. Men det begynte å bli litt lite da tredjemann var på vei, og uteplassen bestod kun av belegningsstein og platting. Vi drømte om noe større, med plen og plass til ballspill.

Sverre kommer fra en gård bare noen minutter unna, og Kine er også fra Søgne. De var derfor aldri i tvil om at det var i Søgne de skulle bo. Da de begynte å se seg om etter ny tomt falt de veldig for Ausviga. Dette var en av de største tomtene på området, og det var ikke mindre fristende med sjøutsikt. Tomta er på hele 1600km, så her var det plass til alle drømmene; stort hus, stor uteplass og stor garasje.
– Jeg er jo også vokst opp på gård med brygge og båt, så jeg savna veldig nærhet til sjøen. Her føler vi at vi har fått et fristed, hvor vi kan sitte på takterrassen med sol hele kvelden og utsikt mot sjøen.

 

RASK PROSSESS

Tomta ble kjøpt i oktober 2017, og avtale var egentlig inngått med arkitekt.
– Vi likte streken hans, men det var for lang ventetid og vi var utålmodige. Så da tok vi saken i egne hender og begynte å tegne selv, sier Sverre.

I løpet av tre uker ble mange skisser tegnet og vraket. Det var noen intense uker, men resultatet ble akkurat slik de ønsket. Første spadetak ble tatt i november, og tømringen startet rett over nyåret.
– Vi tok med oss en del lærdom fra det forrige huset jeg bygde. Blant annet har vi satt en bod i hver etasje. Det er sykt greit å bare kunne sette inn for eksempel støvsugeren i boden, og slippe å bære den opp trappa. På konas befaling har jeg også satt inn et eget kjølerom, og tegnet en stor garasje. Det blir så himla fort fullt med mange sykler.

Kine smiler og nikker.
– Vi er mye ute, spesielt på sykkel. Og på sjøen. Da var Ausviga perfekt. Barna er også storfornøyde med området og lekeplassene, smiler hun.

Stor tomt nær sjøen, gode solforhold og nytt og barnevennlig området, det var det som fristet. I Ausviga har drømmene gått i oppfyllelse. Målet er å komme i hus i løpet av høsten.
– Jula skal i hvert fall feires i det nye huset! sier Kine bestemt.
– Vi får satse på det, nikker Sverre.

Når jeg setter meg inn i den gloheite bilen og ruller ned vinduene hører jeg Sverre si til Kine mens jeg svinger ut;
– Da starter jeg grillen da?